《大学英语Ⅱ》课程简介

课程名称大学英语Ⅱ

学分:4

适用专业:全校非英语专业本科学生

课程学时及其分配:总学时64(理论64,实验0,实习0,上机0)

考核方式:考试

课程性质:必修

开课单位:外国语学院大学英语教研室

课程负责人:凌光艺

《大学英语Ⅱ》是为非英语专业本科一年级学生开设的一门必修公共基础课程。本课程以强化学生英语基础语言知识和提高其语言基本应用能力为目标,在当前先进的外语教学理论指导下,整合多种教学模式和教学手段,通过综合课及听说课教学,进一步帮助学生夯实英语语言基础,培养学生具备较强的听、说、读、写、译综合应用能力; 掌握一定的英语交流知识,并能以小组形式完成相关英语学习活动或语言交际任务;掌握良好的语言学习方法,形成较强的自主学习能力,培养基本的人文素养,为学生在后续相关课程(如英语应用技能型课程、语言文化素养类课程、以及专业英语课程)的学习奠定基础。

本课程先修课程为《大学英语Ⅰ》系列基础课程,后续课程为《大学英语Ⅲ》及英语应用技能和人文素养课程。

Course TitleCollege EnglishⅡ

Credits4

StudentsNon-English Majors

Hours and DistributionTotal Hours 64(Teaching 64, Experiment 0, Practice 0, Computer Practice0)

Course CategoriesCompulsory

Assessment MethodTest

UnitCollege of Foreign Languages ( College English Section)

Course LeaderLing Guangyi

College English Ⅱ is a required public fundamental course for non-English majors in the first year. It focuses on the enhancement of students’ fundamental language competence and their application skills. Based on the updated English teaching theoretical guideline and combination of various foreign languages teaching approaches, it helps to improve the non- English majors’ comprehension and ability in listening, speaking, reading, writing and translating; and it also helps them to master certain English communicative knowledge so that they can fulfil some group-based language practical or communicative tasks. To master good language learning methods and form good self-study capability and cultivate basic humanistic quality, English II ensures that the students can excel in the following related courses such as ESP courses (English for Specific Purposes), practical English courses, as well as bilingual professional courses.

College English Ⅱis based on College EnglishⅠ, and it is followed by College English Ⅲ and other courses of practical skills and humanities.